Tüm siparişlerde kargo bedava!
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Personal menu
Arama
RSS

'2023' 'February' blog yazısı

Elmas ile Pırlanta Arasındaki Farklar Nelerdir?
Elmas ile Pırlanta Arasındaki Farklar Nelerdir?

"Elmas" deyince aklımıza hem ham elmas cevheri gelir hem de ham elmasın ilk kesilme biçimi gelir.  Aslında İngilizce’de “Diamond”  Ham Elmas cevherini anlatır, bahsettiğimiz ilk serbest ve külahsız kesilme biçimine Rose Cut Diamond denir. Tam kelime karşılığı ise Gül Kesim Elmas ‘tır. Elmas‘ın gelişmiş küllahlı, standart 57-63 arası yüzeyle kesilme biçimi olan Pırlanta’ya İngilizce‘de Brilliant Cut Diamond denir. Tam kelime karşılığı ise Parlak Kesim Elmas ‘tır. Elmas ile pırlanta arasındaki farkların tamamının temel sebebi bahsettiğimiz külahlı pırlanta standart kesim biçimidir.

Yukarıda verdiğimiz tanımlara dayanarak elmas ve pırlanta arasındaki farkları belirtmek gerekirse; cephe karat ilişkisi, ışığı geri yansıtma kabiliyeti, günlük kullanıma yatkınlık, eşsizlik denebilir.

Elmas ile pırlanta arasındaki fark ilk olarak aynı karattaki elmasın pırlantaya göre daha geniş cepheli ve gösterişli olmasıdır. Buradan yola çıkarak aynı gösterişteki elmasın pırlantaya göre daha düşük fiyatlı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü elmas yüzük fiyatı, elmas kolye fiyatı, elmas küpe fiyatı da pırlanta fiyatı gibi; parlaklık, beyazlık ve büyüklük ile birlikte değişir.

Elmas ile pırlanta arasındaki farklardan bir diğeri ise ışığı geri yansıtma kabiliyetleridir. Geri yansımayı arttırmak için elmasları mıhladığımız altı kapalı hazneye yardımcı bir ayna koyulur. Buna foya denir.

Elmas ile pırlanta arasındaki farklardan biri de altı kapalı mıhlanan elmasın günlük kullanımda daha fazla itina istemesidir. Altı kapalı hazneye su, nem ve tozun ulaşmasını istemeyiz. Bu ışık ile foyanın irtibatını keseceğinde parlaklığı olumsuz etkiler.

Elmas ile pırlanta arasındaki farklardan sonuncusu da eşsizliktir. Belli bir standart ile kesilmeyen elmasların her birinin farklı bir hikayesi ve ışıltısı vardır. Ama standartları tanımlanmış pırlantalardan %95 in üzerinde aynı olan binlerce edinmek mümkündür. Bu nedenle Elmas Mücevher'leri standart bir aralıkta pırlanta 4c ve diğer özellikleri gibi sınıflandırma çabası doğru olmayabilir. (2023)

Ayrıca tüm bu bilgiler çerçevesinde elmas mı pırlanta mı daha değerli sorusuna ancak örnekler üzerinden cevap verilebilir. 

Biz ise bahsettiğimiz eşsizliği hep benzer parlaklık ile sunma motivasyonumuzdan ötürü hep nadir beyaz, çok temiz ve çok parlak elmasları elmaslı mücevherlerimizde kullanıyoruz. Bunu sertifikalarımızda kısaca BT ( Beyaz ve Temiz ) olarak ifade ettik. Siz mücevher severler ise size gülümseyen eşsiz elmaslı mücevherlerimizle bunu rahatlıkla ayırt edebileceksiniz.  'İryum Elmas Mücevherlerimiz' videomuzu izleyerek de farkı açıkça görebilirsiniz.

 

Pırlanta Değerini Belirleyen Pırlanta 4C ve Diğer Özellikler
Pırlanta Değerini Belirleyen Pırlanta 4C ve Diğer Özellikler
Pırlanta Değerini Belirleyen Pırlanta 4C ve Diğer Özellikler
Videolarımız
Videolarımız

 

 

 

 

 

 

 

Sevgililer Günü Hediyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sevgililer Günü Hediyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sevgililer günü hediyesi alırken nelere dikkat edeceğinizi anlatırken; diğer hediyelerle ortak yönlerine değinmeyeceğiz.  Dolayısıyla Hediye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz isimli makaleyi de okumanızı da tavsiye ederiz.

İlk olarak  Sevgililer Günü Hediyesi Alırken onu doğru anlamanın, onun farklılıklarından haberdar olmanın ve dikkatli düşünmenin diğer kişilere hediye alırken verdiğimiz önemden çok daha fazla dikkat edilmesi ve öne çıkartılması gereken bir konu olduğunu anlatmamız gerekir. Çünkü ancak bu şekilde onu gerçekten tanıdığımızı, düşündüğümüzü anlayabilir ve gösterebiliriz. Dolayısıyla Sevgililer Günü Hediyesini diğer kişilere aldığımız hediyelerden ayıran bu karakteristik sayesinde aslında eşimizin veya müstakbel eşimizin farklılıklarının farkında olmak ve onu daha çok anlamak için fırsat elde ediyoruz.

Bu bakış açısıyla özellikle kadına sevgililer günü hediyesi ne alınır diye düşündüğümüzde, onun için en uygun olan sevgililer günü hediyelerinden birinin manevi figürler, manevi simgeler içeren günlük kolyelerimiz içerisinde olabileceğini de söyleyebiliriz. Çünkü böyle bir hediye ile hem kendisinin veya kendisi ile olan ilişkinizin bir yönünü doğru ifade edebilecek bir figür kolye bulabilirsiniz, hem de ölçü, eskime gibi problemleri yaşamadığınız kalıcı bir kolye hediye etmiş olursunuz. Ayrıca sizin ve kendisi için özel bir figür veya yazı ile kişiye özel kolye, kişiye özel yüzük ve küpe hediye etmek de tercih edilebilir.

Öte yandan sevgililer günü hediyelerine mahsus bu yoğun motivasyonla bir anda sadece kendi beğenilerimize göre bir tercih yapıp; onun beğenilerini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Böylelikle alternatifler içerisinde onun için en kullanışlı sevgililer günü hediyesi kategorimizden de faydalanarak seçebilirsiniz. Erkek için sevgililer günü hediyesi düşünenler de bu bahsettiğimiz kategorilerden faydalanabilirler.  Şunu unutmayınız ki; tüm eşyalar gibi sevgililer günü hediyesi olarak alınmış bir takı da ancak kullanıldıkça anı biriktirecek ve değerlenecekir.  

Sevgililer günü hediyesi olarak ne karar verirseniz verin, hediye paketinin içerisinde romantizme de yer verin. Bunu seçtiğiniz hediye, hediye paketinin içerisinde küçük bir not veya ufak bir espri ile de sağlayabilirsiniz. Anlattığımız bütün detayları bir arada düşünmek ilk bakışta zor gibi dursa da; Sevgililer Günü Hediyesi seçmek İRYUM ile çok daha kolay. Çünkü sizi tüm mesleki tecrübemizle dinlemeyi önemsiyoruz.

Pırlanta Tektaş Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Pırlanta Tektaş Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pırlanta tektaş alırken ilk basamakta bir Pırlanta ‘nın değerini belirleyen 4c özelliklerini dikkatlice incelemeniz gerekir. Ayrıca 0.30 Karat ‘tan daha büyük pırlantalar için bu özelliklerin beyan edildiği sertifikaların uluslararsı pırlanta sertifikası olmasına önem veriniz. Burada da dünya genelinde en çok kabul gören GIA ve HRD pırlanta sertifikalarını tercih etmelisiniz. Bu nedenle sizlere kısa İryum Pırlanta Kalitemiz videosunda bahsettiğimiz 1. Sınıf Pırlantalarımızı tavsiye ediyoruz.

Öte yandan pırlanta tektaşınızı sektörde en az 15 yıl mesleki tecrübesi olan bir satıcıdan almalısınız. Kadim medeniyetlerin birçoğunda kuyumculuk mesleğine yetkinlik ancak bu sürede verilmiştir. Çok ünlü bir marka, bu markanın bayisi, iyi bir mağazadaki bir satış danışmanı veya marka değeri olmayan bir itibarlı bir işyeri… Hangisi olursa olsun en az 15 yıllık mesleki tecrübe ve itibarın karşınızda var olması, Pırlanta Tektaş alırken tercihinizi yapmanızı kolaylaştıracaktır. Markalar, sertifikalar, ürünler,  ambalajlar gibi her şey taklit edilebilir ama zamanın değerlendirdiği mesleki itibar taklit edilemez.

Evlilik teklifi için bir pırlanta tektaş yüzük almak istiyorsanız; teamül gereği yaklaşık 2 aylık gelirinize eşdeğer bir bütçe oluşturmanızı tavsiye ederiz. Öte yandan kadınların bir ömür boyunca ellerinde taşıdıkları günlük mücevherleri olan pırlanta tektaş yüzüklerin, erkek tarafından önemsendiği hissettirilecek kadar bir bütçe ayrılması alt sınır olarak düşünülebilir.  Ayrıca maddi değeri haddinden fazla öne çıkartarak; evlilik teklifi gibi özel bir anı gereksiz yere metalaştırmaktan da kaçınmak gerekebilir. Tüm bunlar ışığında kişi kendi normalini bulmalıdır.

Son olarak Tektaş Yüzük Model ‘ini belirlerken kullanacak kişinin beğenileri, el yapısı, alyans ile birlikte kullanıp kullanmayacağı, tercih edilen Pırlanta Tektaş ‘ın büyüklüğü göz önünde bulundurmalıdır. Birer örnek vermek gerekirse; kişinin giyim tarzı daha çok klasik çizgileri olan bir Tektaş Yüzük ile mi, yoksa iddialı ve özgün bir yüzük ile mi mutlu olacağının ipuçlarını verebilir. Kemikli ve ince olan parmaklarda Pırlanta Yüzük ‘ün elde düzgün durabilmesi için yüzük çemberi alt tarafta kalınlaşmalıdır. Alyans veya farklı yüzükler ile kullanılacak Tektaş Yüzük Modelleri ‘nin; iki yüzüğün parmakta uyumlu durmasına elverişli biçimde olması gerekir. Nispeten büyük Pırlanta Tektaş ‘larda çok kalın tırnaklı modeller tercih etmemek daha uygundur. 

İlk defa Pırlanta Tektaş Yüzük almak isteyen birisi için karar vermesi oldukça zor gözükse de aslında pırlanta tektaş tercih etmek İRYUM ile çok kolaydır. Çünkü İRYUM’da ürün içinize sinene kadar satış kapanmaz. Lütfen satın almadan önce İRYUM Satış ve Memnuniyet Politikamız kısa tanıtım videosunu izleyeniz.

 

Kişiye Özel Tasarımlarımıza Dair…
Kişiye Özel Tasarımlarımıza Dair…

İyi Tasarım Zamana Muhtaçtır…

       Kişiye özel tasarım yaparken el kalemi veya farklı yöntemlerle istediğiniz bir figürü, kelimeyi tasarımın içine yerleştirmek aklımıza ilk bakışta gelendir. Aynı yazıyı veya figürü farklı yazı teknikleri ve karakterleri ile öne çıkartabiliriz. Bunu bazen isimli kolyelerde, erkek hediye kol düğmelerinde, erkek hediye madalyonlarda açıkça yazıyla anlattığımız gibi bazen de çok gizli bir formda sağlayabiliyoruz. Ayrıca sizin için önemli bir cismi, figürü veya taşı; kişiye özel takıya dönüştürüyoruz. Alışılmış ürünlerde sonuca gitmek kolay olsa da, özellikle standart dışı kişiye özel hediye fikirlerinde bizim için birinci basamak sizi doğru anlamamızdır. Sonrasında çoğu zaman çizim paylaşımları ve birkaç görüşme yapıp, üretmeye başlıyoruz. Ardından ihtiyaç duyulduğunda prova için tekrar görüşerek nihayete ulaşmaya çalışıyoruz.

     Dolayısıyla tüm tasarım sürecinin sağlıklı ilerletilmesi için bize yeteri kadar süreyi sabırla vermeniz gerekiyor. Çünkü üretilebilirlik önemli bir sorundur. Aynı zamanda üretilenin kullanıcı dostu olmasını da göz önünde bulundurmak gererkir. Bu iki temel probleme; Kişiye Özel Tasarım ürünlerde genel tasarımlardan daha fazla odaklanmamız gerekebiliyor. Diğer bir deyişle kişiye özel tasarım ürünlerin her biri, yeni bir keşiftir ve iyi tasarım zamana muhtaçtır.

Mükemmele Sahip Olmak Zor Değil…

Her zamanki gibi Kişiye Özel Tasarım ürünlerimizde de önceliğimiz niteliktir. Burada nitelikli ürünlere hep çok yüksek bütçeler ayırmak zorunda olmadığınıza deyinmemiz gerekir. Aslında bütçeyi belirleyen nitelik değil niceliktir. Örneğin; muhteşem bir Burma yakutun ışıltısı ile kişiye özel hediye edilecek kolyeye özgün bir karakter verebiliriz. Ama fiyatının 5 bin tl mi yoksa 500 bin tl mi (2022) tutacağını kullanılacak malzemelerin miktarları ile siz belirleyeceksiniz ve hep aynı mükemmele sahip olacaksınız.

Eski Mücevherlerinize Yeniden Hayat Verelim!

       Bazen bir mirastır hiç yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz, bazen de sadece modası geçmiş ama anısı hep gözünüzde olandır eski mücevherleriniz... Gelin hayalinizdekini, trendleri birlikte değerlendirelim ve ister ilk günkü haline dönelim, isterseniz farklı formlarda kıymetlendirelim. Kişiye özel tasarım tecrübe ve beğenilerimizle eski mücevherlerinize yeniden hayat verelim.

Sizinle Değerliyiz…

       Kişiye özel tasarım kolye, kişiye özel kol düğmesi, kişiye özel tasarım yüzük, kişiye özel tasarım bileklik ve küpe… Çok değerli mücevherlerle veya çok değerli olmayan altın bir plaka üzerine sonsuza değin kalacak iki satırlık bir cümle… Tüm mekanları ve eşyaları değerli kılan ve eşsizleştiren aslında onu kullananlardır. Bizim de mücevherlerimiz hangi miktarda bütçe ile üretilirse üretilsin ancak sizinle gerçek değerine kavuşacaktır.

       Bahsettiğimiz esaslar ile ürettiğimiz Kişiye Özel Tasarımlar ‘ımızın bulunduğu kategoriyi inceleyerek ön fikir elde edebilirsiniz.

Hediye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Hediye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bu yazımızda sizlere hediye alırken göz önünde bulundurulması gereken genel bakış açımızı anlatacağız. Öte yandan özel gün ve haftaların kendilerine has yönlerini ise öne çıkartmayacağız. Dolayısıyla sevgililer günü, doğum günü, anneler günü, evlilik yıl dönümü, öğretmenler günü, sağlık çalışanları, doktorlar, yılbaşı, babalar günü hediyesi alırken nelere dikkat etmelisiniz gibi yazılarımızı da ayrıca inceleyebilirsiniz.

 

Hediye alırken onun nelerden hoşlandığını düşünerek ve karakterine uygun seçimler yapmak önemlidir. Bu amaçla kendisini düşünerek seçim yapmanız sayesinde hem ona olan saygınızı ifade etme fırsatı bulursunuz hem de daha sınırlı bir bölgede daha kolay ve doğru bir tercih yapabilirsiniz. Çünkü özel bir sevgi beslemediğiniz kişilerle bile hediyeleşebilirsiniz ve bu durumda da özenli olmalısınız. Ayrıca tercihlerinizde pratik hareket etmeye basit bir örnek vermek gerekirse yeşil rengini sevdiğini bildiğiniz bir kişi için safir anturaj kolye veya safir yüzük bakmaktan ziyade zümrüt kolye ve zümrüt yüzüklere motive olabilirsiniz.

 

Hediye alırken ona özel bir sipariş vermeniz, tercihinizi daha değerli kılar. Bu da yine kendisini düşünmenizi gerektiren bir bakış açısıdır. Dolayısıyla ona özel bir figür, görsel, aranızdaki bir jest veya yazıyı yazdırdığınız; kişiye özel kolye, kişiye özel yüzük ve kişiye özel bileklik olabilir. Tüm bunlarla ilgili kişiye özel ürünler kategorimizi de inceleyebilirsiniz.

 

Hediye alırken ölçü risklerinden kaçınmak gerekir. Çünkü seçmek, sipariş etmek, yerine ulaştırmak ve bunların hepsini güzel bir sürpriz sunumu çerçevesinde sağlamak önemli bir motivasyondur. Tüm bu motivasyonun ardından ölçülerin kişiye uygun olmaması iade ve değişim gibi yeni zorluklar oluşturabilir. Bazen insanlar günlük hayat mücadelesi içerisinde bu gibi işlere vakit ayıramayabilirler bazen de karşımızdaki kişinin değişim işlemleri esnasında, sürprizimizin bütçesi hakkında fikir sahibi olmasını istemeyiz. Dolayısıyla kıyafetler, ayakkabılar gibi eşyalar; modele, kalıba ve firmadan firmaya göre ölçü farklılıkları arz edebilir. Bu nedenle kategorilerimizden seçebileceğiniz güzel bir kolye sizin için ölçü riskleri olmayan önemli bir alternatiftir.

 

Hediye alırken kalıcı bir tercih yapmak anlamını arttırır. Hayat hızla akıyor ve insanlar gibi eşyalarımız üzerinde de anı biriktiriyoruz. Çoğu zaman önemli olayların veya zamanların anısını taşıması için hediye alırken kalıcılığı önemseriz. Dolayısıyla kıymetli soy metallerden ve kıymetli cevherlerden yapılmış birkaç insan ömründen daha uzun ömürlü takılar öncelikli seçenekler arasında yer almalıdır.

 

Tüm bunlara bağlı kalarak hediye alırken doğru tercih yapmak ilk bakışta ne kadar zor gözükse de; İRYUM ile yapmak sizin için çok daha konforlu olacak. Bunun için hediye alırken ilgili kategorilerimizi birlikte incelememiz yeterli olacaktır.

Evlilik Teklifi Yüzüğü Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Evlilik Teklifi Yüzüğü Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle hangi evlilik teklifi yüzüğü modelini alacağınıza karar vermelisiniz. Müstakbel eşinizin nasıl bir evlilik yüzüğü hayal ettiğini anlamak için çeşitli ipuçları yakalamanız gerekir. Belki yakın arkadaşlarından bilgi almak, belki kıyafetlerine ve yaşam tarzına göre bir tercihte bulunmak gerekebilir. Klasik çizgileri benimseyen kadınlar için evlilik teklifi yüzüğü olarak pırlanta tektaş yüzük tercih etmenizi tavsiye edebiliriz. Bu aynı zamanda en az riskli olan yoldur. Çünkü her kadın pırlanta tektaş yüzük kullanır. Evlilik yüzüğü olarak pırlanta tektaş yüzük; kendisinin sizin için tek olduğunu ifade eder. Öte yandan baget pırlanta evlilik teklifi yüzüğü  oldukça zengin ve ihtişamlı evlilik teklifi yüzükleridir. Net ve güçlü duruşu benimseyen kadınlar için güzel bir evlilik yüzüğüdür. Beğenisi en riskli ama belki de en keyifli yol ise onun burcunu, sevdiği renkleri vb. düşünerek seçtiğiniz, doğal renkli taş ve etrafında pırlantaları olabilen bir renkli taşlı evlilik yüzüğüdür. Eskiyebileni seven, onun özgün duruşunu beğenen kişiler için vintage evlilik yüzüğü tercih edilebilir. Tüm bunları Evlilik isimli kategorimizden inceleyebilirsiniz.

 

Seçtiğiniz evlilik teklifi yüzüğü üzerindeki değerli taşların nitelikleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Genelde evlilik yüzüğü pırlanta, doğal renkli taşlar ve elmas içerir. Dolayısıyla hangi değerli taşları seçtiyseniz bunun niteliğini anlatan bloglarımızı ve tanıtım videolarımızı incelemenizi tavsiye ederiz. 

 

Evlilik teklifi yüzüğü için makul bir bütçe ayırmalısınız. Teamül gereği yaklaşık 2 aylık gelirinize eşdeğer bir bütçe oluşturmanızı tavsiye ederiz. Öte yandan kadınların bir ömür boyunca ellerinde taşıdıkları günlük mücevherleri olan evlilik yüzükleri, erkek tarafından önemsendiği hissettirilecek kadar bir bütçe ayrılması alt sınır olarak düşünülebilir.  Ayrıca maddi değeri haddinden fazla öne çıkartarak; evlenme teklifi gibi özel bir anı gereksiz yere metalaştırmaktan da kaçınmak gerekebilir. Tüm bunlar ışığında kişi kendi normalini bulmalıdır.

 

Evlilik Teklifi Yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ama bu teamül bir kesinlik ifade etmemeli. İnsanların kullanım kolaylığı asıl olandır. Çünkü evlilik teklifi yüzüğü kadınların elinden hiç çıkarmayacakları en kıymetli mücevherleridir. Yüzük ölçünüz videomuzda tarif ettiğimiz üzere; basitçe parmağınıza saracağınız bir ipin uzunluğudur. Müstakbel eşinize yapacağınız sürprizi bozmadan almaya çalışınız. Bunun için kullandığı bir yüzükten de faydalanabilirsiniz. Ayrıca yaklaşık boy, kilo ve kendisinin el yapısını görebileceğimiz bir fotoğraf ile tecrübeli kadromuz size yardımcı olacaktır.

 

Evlilik teklifi yüzüğü seçmek ilk bakışta oldukça zor gibi dursa da İRYUM ile çok kolay. Dilerseniz tercihinizi yaparken size eşlik edebiliriz. Ayrıca ölçü vb. işlemleri yapmış olsak bile; evlenme teklifinizi yaptıktan hemen sonra 1 defaya mahsus hiçbir değer kaybı yaşatmadan evlilik yüzüğünüzü; aynı kategorimizdeki diğer yüzükler ile değiştirebiliriz.

Sarrafiye, Gram Altın ve İşçiliksiz Bilezik‘in Altın Tasarrufu Açısından Değerlendirmeleri. (Yıl 2022)
Sarrafiye, Gram Altın ve İşçiliksiz Bilezik‘in Altın Tasarrufu Açısından Değerlendirmeleri. (Yıl 2022)

Yatırımlık Altın Olarak En Avantajlı Altın Hangisidir ?  

                 22 ayar gram altın, 22 ayar işçiliksiz bilezik, 24 ayar gram altın , sarrafiye ve banka altın hesabı altın birikimi yapmanız için farklı ürünlerdir. Bunları kendi içerisinde kıyaslarken; hangi altın değer kaybetmez? işçiliksiz bilezik ne demek ? Hangi altın daha avantajlıdır ? Altın tasarruf fonu nedir? Gibi soruları çeşitli kıyaslamalar yaparak sizin için en avantajlı olan yatırımlık altını almanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

  • Gram altın alırken 22 ayar mı 24 ayar mı?

 Kuyumcudan belli periyotlarda altın alarak birikim yapan kişilerin genelde sorduğu bir sorudur. 24 ayarı daha yüksek fiyata alıp yine daha yüksek fiyata bozdurursunuz. Günün veri akışına bağlı olarak normal şartlarda %1,5 in altında 22 veya 24 ayar gram altın o an avantajlı olabilir. Gün içinde %2 ve %8 arasında fiyat iniş çıkışları olduğu düşünülünce bu farklar takip edilemez ve ihmal edilecek farklar olarak kabul edilebilir. T.C. Darphanesi Sarrafiyeleri geleneksel olarak 22 ayar ile ürettiğinden gram altında da bu gelenek sürdürülmüştür.

   

  • 22 Ayar İşçiliksiz Bilezik mi ? Gram altın mı ?

Günümüz şartlarında işçiliksiz bilezik olarak ifade edilen ürün; aslında alış satış farkı gram altın ile yaklaşık aynı olan bileziktir. ( Gün içi fiyat akışına bağlı olan %1,5 in altındaki değişimleri ihmal ediyoruz.) Altın bilezik takmayı seviyorsanız belki dünyadaki en düşük emek ücreti ile Türkiye kuyumcularından 22 ayar bilezik alabilirsiniz. Çünkü düşününki, tonlarca gram altını ve sarrafiyeyi her zaman aynı biçimde ve miktarda basan Darphane ile aynı birim fiyatlara ama özgün ve değişen bilezik modelleri ile el ölçünüze göre ancak Türkiye‘deki Kuyumculardan temin edebilirsiniz. Öte yandan bilezik takmayı sevmiyorsanız saklama kolaylığı açısından gram altın almanız daha mantıklıdır.

  • Gram altın mı? Sarrafiye mi?

Gram altın ve sarrafiye ( Zinet Çeyrek, Cumhuriyet Altını vb. ) fiyat açısından aynı avantajları sunar. Yine burada da gün içinde fiyat akışından ötürü doğabilecek %1 ve altındaki farklılıkları ihmal ederek düşünmelisiniz. Öte yandan gram altın rafinerileri, henüz T.C. Darphanesi tarafından basımı olmayan 1 gram altın , 0.5gram altın , 0.25gram altın gibi küçük boylarda üretim yapabilme avantajına sahip. Bazıları da Sarrafiyelerin geleneksel yüzlerini sevmektedir. Ayrıca burada altın borsalarına kayıtlı firmaların dışındaki münferit üretilmiş gram altınların alınmamasını tavsiye ederiz.

  • Banka altın hesabı mı? Yoksa geleneksel altınları kuyumcudan almak mı?

22 Ayar Altın Bilezik ‘in takı yönünü düşünmediğimizde, fiyat avantajı olarak banka ile geleneksel fiziksel altın arasında fark olması beklenemez. Çünkü günümüz şartlarında fiyat bilgileri piyasalara saniyenin altındaki hızlarla ulaşmaktadır. Böyle bir ortamda tüm piyasalar kendi anlık güncellemelerini yapıp rekabetçi fiyatlar ile karşımıza çıkacaktır. Buradaki asıl kıyas bankaların altın hesaplarından fiziksel altın çekme imkanı olup olmadığı ve dahi bu işlemin ekstra, ön görülemez maliyetler veya vakit kayıplarına yol açıp açmayacağından emin olmaktır. Çünkü banka tarafında müşterisinin altınını fiziksel para gibi teslim etmeme durumu; müşterinin daha iyi fiyat arayışı özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracaktır. Ayrıca müstakbel olası çeşitli vergiler veya fiziksel altın teslim sırasında doğabilecek ekstra zaman ve  maliyetleri baştan öngörerek alışveriş yapmak gerekir. Diğer yandan kuyumculardan serbest piyasa şartlarında alınan fiziksel altının saklama ve güvenlik dezavantajını banka altın hesapları sayesinde bertaraf etmiş olabilirsiniz.

 

  • Altın tasarruf sistemleri, kur korumalı mevduat sistemleri gibi yeni yöntemler mi? Yoksa geleneksel altın veya birikim yöntemleri mi?

Çağın gerekliliklerine ayak uydurmak ve yeni çözümler üretmek yaşam biçimlerinin farklılaşması ile birlikte kaçınılmazdır. Aynı zamanda tüm ekonomik araçların daha hakkaniyetli ve bütün paydaşlarını göz önünde bulundurarak daha bütüncül yaklaşımlarda bulunmaya hizmet etmesi beklenendir. Bu ancak konuların pratik hayata etkilerini tecrübe etmiş ve bilimsel çalışma biçimi ile barışık liyakatlı kişilerin önerileri ile yapılacak reformist yöntemler sayesinde olur. Aksi takdire değişkenlerin tamamı hesaba katılmadan ortaya koyulmuş ekonomik araçlar; toplumsal hassasiyetleri, işletmelerinin sermaye yönetimlerini ve yatırım davranışlarını, tasarruf sahiplerinin beklentilerini, devletin gelirlerini ve dolayısıyla toplam kalkınmayı olumsuz etkileyebilir. İlaveten binlerce yılı aşkın geleneksel yöntemlerin; palyatif ( geçici ve anlık ) yollar ile geliştirilmesi de mümkün değildir. Tüm bu bakış açısıyla reformist araçların gelişmesine destek olmayı, öte yandan bu araçlar sizi tamamıyla güvende hissettirene kadar sepetinizdeki risklerinizi azaltmanızı ve bu sepette geleneksel altın birikim yöntemine muhakkak yer vermenizi tavsiye ederiz.    

Hem Yatırımlık Altın Hem Beğeni için 14 ayar mı 22 ayar mı?
Hem Yatırımlık Altın Hem Beğeni için 14 ayar mı 22 ayar mı?

   Özellikle Türkiye gibi ülkelerde Hem Yatırımlık Altın Hem Beğeni için altın takılar tercih edilebilmektir.  %100 altın olan 24 ayarın işlenebilme kabiliyeti azdır ve sadece 24 ayar yatırımlık altınlarda karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla belli bir modelde işçilik maliyeti en düşük ( oransal olarak ) olan ürünler 22 ayar altın ile üretilmiş takılardır. Örneğin: Bir yüzüğün işçilik maliyeti 10tl ve 14 ayar altın ile üretildiğinde 60 TL’lik altın maliyeti olsun. Aynı model yüzük 22 ayar altın ile üretildiğinde yine 10tl işçilik maliyeti ile yaklaşık 120 TL’lik altın kullanırız. Geri satarken sadece yatırımlık altın bedelini elde ettiğimizi düşündüğümüzde 22 ayar altın takılar, altın tasarrufu açısından çok daha avantajlı duruyor.

      Hem yatırımlık altın hem beğeni için 14 ayar mı 22 ayar mı daha iyidir? Sorusuna alternatif bir cevap da şudur:  Tüm modeller her ayarda üretilemeyebilir veya aynı görsel keyfi veremeyebilir. Bu nedenle yukarıda örnek verdiğimiz 14 ayar altın yüzüğü 70 tl ye alıp; 22 ayar olsaydı ödeyeceğimiz ilave 60 TL altın ücreti ile yatırımlık altın alabiliriz. Bu alternatif alışveriş biçimi ile aynı model 22 ayar yüzük alışverişi ile eşit altın birikimini sağlayabilirsiniz. Çünkü hesap edeceğiniz üzere 2 tercihte de 120 TL değerinde yatırımlık altın elde etmiş olursunuz. Ayrıca daha parçalı bir alışveriş olduğu için ihtiyaç kadar bozma avantajı da elde etmiş oluruz. 22 ayar yatırımlık altın bilezik, 24 ayar yatırımlık altın, ziynet altın ve sikke, cumhuriyet altını başlıca tercih edebileceğiniz yatırımlık altın çeşitleridir.

      Diğer yandan 14 ayar altın; 22 ayar altın takılara göre daha sert bir yapıya sahiptir. Bu nedenle altın bileklik, altın yüzük gibi gün içinde deforme olma ihtimali yüksek altın takılar satın alırken kullanımını da düşünmelisiniz. Ancak böylelikle altın takılarınızı uzun yıllar kullanabileceğinizi ve birikim elde edebileceğinizi de unutmayınız.  Biz de tüm altın takılarımızda uzun süreler hep aynı keyifle kullanabilmeniz için yüksek nitelikli üretim yapıyoruz. Alışveriş yapmadan önce değerli taş içermeyen altın ürünlerimizin niteliğini anlattığımız İryum Altın Ürünlerimiz tanıtım videomuzu ederiz.