Tüm siparişlerde kargo bedava!
Alışveriş sepetinizde ürün yok.
Personal menu
Arama
RSS

'2023' 'July' blog yazısı

Evlilik Yüzükleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Evlilik Yüzükleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evlilik yüzükleri çoğu zaman kafa karıştırıyor. “Evlenirken hangi yüzükler alınır? Nişan yüzükleri nasıl seçilir?  Söz yüzüğü nasıl olur?  Söz ve Nişan yüzüğü farkı nedir?   Evlilik teklifi yüzüğü nasıl olmalı? “ Sorularına doğru bir cevap vermek için evlilik yüzüklerini işlevine ve görseline göre tanımlamaya çalışalım.

Evliliğe giden ilk basamak evlilik teklifidir. Bu nedenle evlilik teklifi yüzüğü; evlilik yüzüklerinin ilkidir ve sürprizdir. En önemli sorunun sorulacağı an ve alınacak cevap müstakbel çiftler tarafından aslında önceden hissedilir. Yine de o eşsiz an sonsuza kadar unutulmayacağından aynı derecede önem vermek gerekir.  Baget pırlanta yüzük, doğal renkli taşlı yüzükler, pırlanta tektaş yüzükler başlıca evlilik teklifi yüzükleridir. Bu noktada Evlilik teklifi için Yüzük Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? İsimli bloğumuza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Evlilik yüzüklerinde ikinci sırada söz yüzüğü gelebilir. Söz; aileler arasında tanışmayı ve karşılıklı geleneksel bir sözleşmeyi simgeler. Öte yandan bazen söz merasimi yerini direk üçüncü sıradaki nişan merasimine de bırakabilir. Nişan;  Söz ‘e ilaveten akrabaların, dostların ve yakın arkadaşların bulunduğu daha geniş katılımcısı olan bir kutlamadır.  Dolayısıyla nişan yüzüğü ve söz yüzüğü aynı kategorilerden seçilebilir. Alyans, pırlanta tektaş yüzük, pırlanta beştaş yüzük, pırlanta baget yüzük,  doğal renkli taşlı yüzükler tercih edilebilse de çoğunlukla bu basamakta alyans tercih edilir. Bu nedenle  “Nişan yüzüğü ve alyans aynı şey mi?”   akla gelen sorulardandır. Alyans seçiminde dikkat edilmesi gerekenler isimli bloğa da göz atmanızı tavsiye ederiz. Öte yandan sonrasındaki düğün veya nikah törenlerinde genellikle başka Evlilik Yüzükleri alınmaz.  

Evlilik Yüzükleri‘ni seçerken birkaç farklı organizasyonda kullanılacak birden fazla yüzük alabileceğinizi unutmayınız. Bu nedenle evlilik yüzüklerinizin birbirleri ile uyumunu ve bütçenizi doğru planlamanız gerekmektedir. Örneğin 1 karatlık bir tektaş yüzüğü evlilik teklifi yüzüğü olarak kullandığınızda, daha sonra alacağınız nişan yüzüğünün hem kondisyonu ile hem de çizgisi ile tektaş pırlanta yüzüğünüzü uyumlu olması beklenir.  Bu da minumum  1.5 karatlık bir beştaş pırlanta yüzük, tamtur pırlanta yüzük, yarım tur pırlanta yüzük veya renk uyumu sağlanmış bir alyans anlamına gelebilir. Evlilik Kategorimizde sizler için farklı kategorilerden ürünleri işlevine göre sınıflandırarak işinizi kolaylaştırmaya çalıştık. İnceledikten sonra tercihlerinizi beraber yapabiliriz.

Yüzük Ölçüsü Nasıl Alınır?
Yüzük Ölçüsü Nasıl Alınır?

Yüzük ölçüsü almanın ilk yolu; yüzüğü takacağınız parmağınızın etrafını çizebileceğiniz bir ip veya mezura ile 2 defa turlayıp, ardından bunu bir noktasından çizmenize dayanır. Daha sonrasında bu ipi veya mezurayı açtığınızda 2 çizginin arasında kalan uzunluk yüzüğünüzün çevresidir. Aşağıdaki cetvelde en yakın numarayı seçerek siparişinizi verebilirsiniz. Burada yazılı anlatım yerine yine aşağıdaki videoyu incelemeniz daha pratik olacaktır.

Yüzük ölçüsü almanın bir diğer yolu da; mevcut bir yüzüğünüzün iç çapını mm cinsinden ölçmenizdir. Aşağıdaki ölçü tablosundan çapa denk gelen yüzük ölçüsü numarasını sipariş edebilirsiniz.

Yüzük ölçüsü alırken asıl önemli problem doğru ölçebilmektir. Çünkü 1 mm lik bir yanlış yüzük ölçünüzü en az 1 numara oynatacaktır. Bu da özellikle ufak el ölçülerinde büyük bir hata payıdır. İş yerlerinde yüzük ölçüsü alırken yapılan en önemli hatalardan biri kullanılan aletlerin eskimesinden ötürü kalibrelerinin bozulmasıdır. Dolayısıyla satış danışmanların bu konuda müteyakkız olması gerekir. Ayrıca Yüzük ölçüsü alırken aceleci olmamalıdır. Elinizi sıkana kadar ölçü halkalarını küçültmeniz sonra birer birer büyütürken her defasında nazikçe, çevirerek ve eklem bölgesine deri toplanmasına mani olacak biçimde aynı elinizin baş parmağı ile tutup diğer elinizle çıkartmaya çalışarak yüzük ölçüsü almanız gerekir. Eğer eliniz hızla şişiyor veya küçülüyorsa tüm bu işlemleri 5-10 dakika içerisinde sağlıklı bir şekilde yapmaya gayret ediniz. Ayrıca 4mm den geniş yüzüklerde ölçü halkalarından yarım numara, 7mm den geniş yüzüklerde ise bir numara daha büyük ölçü tercih edilebilir.

Profesyonel yardım almak en tutarlı yoldur. Ama sürpriz gibi kendi başınıza ölçü almak zorunda kaldığınız durumlarda yüzük ölçünüzü aldıktan sonra lütfen bizimle iletişime geçiniz. Soracağımız sorularla kontrol etmemize fırsat veriniz. Böylelikle hata payınızı en aza indireceksiniz.

Yüzük ölçüsü; seçeceğiniz yüzüğün formuna, kullanacak kişinin parmak yapısına ve kullanım alışkanlarına göre değişebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse; geniş yüzükler elde çok tutunacağından; normal yüzük ölçüsünden daha büyük numaralar tercih edilir. İç kısmı boşluklu olan yüzüklerde yüzük malafasında çıkandan daha ufak ölçüler elinize olabilir. Kullanıcının eklem bölgeleri çok belirgin ve parmaklarının iç kısımları zayıf ise; yüzüğün parmakta düzgün durması için parmağından geçebilecek en küçük yüzük ölçüsü tercih edilebilir. Bunların yanı sıra bazı kişiler yüzüklerini çok sıkı kullanırken bazıları tam tersine çok daha bol olmazsa rahatsız olabilirler.

Tüm koşullarda yüzüklerinizde ölçü problemi yaşayabilirsiniz. Ama Müşteri Memnuniyeti Esaslarımız’ da da anlattığımız üzere; İRYUM ‘un her daim hizmetinizde olduğunu unutmayınız. Çünkü alışverişiniz içinize sinmeden İRYUM ‘da satış kapanmaz. 

 

Alyans Modeli Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alyans Modeli Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alyans modeli seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden en önceliklisi yüzüğün kondisyonudur. 8mm den daha geniş alyans modeli seçmemelisiniz. Aksi takdirde elinizde fazlaca tutunacağından parmağınızda şişme veya zaman içerisinde zayıflamaya neden olabilir. Mümkünse alyans modelinizin cidar kalınlığı 1.30-2.30 mm arasında olmalıdır. Böylelikle elinizi kesmemesi için iç kısmında ters bir bombe bulunduran ve iç kenar pahlarını yuvarlatılmış olan bir yüzük talep edebilirsiniz. Ayrıca bahsedilen aralıktan çok olmaması sayesinde elinizin açılıp kapanmasını da zorlaştıracak kadar yüksek ve ağır olmayacaktır. Tersine fazlaca hafifletilmiş ve gösteriş katılmış alyans modellerini de tercih etmemelisiniz. Bahsettiğimiz özelliklerde elişi alyans modellerini tercih etmelisiniz.

Alyans modeli seçerken dikkat edilmesi gereken bir husus da doğru ölçü alabilmektir. Her yüzük aynı kişide aynı ölçü ile kullanılamaz. Bunun yanı sıra alyans modeli ve genişliği, parmaklarınızın yapısı, alyansı hangi elinizde kullanacağınız, yüzük kullanma alışkanlığınız, başka bir yüzük ile birlikte kullanıp kullanmayacağınız başlıca alyans ölçünüzü belirleyen kriterlerdir. Alyanslar öncelikle sağ elin, evlendikten sonra sol elin yüzük parmağında kullanılır. Daha da önemlisi kişinin “Alyans hangi elde kullanılır?” sorusuna kendi kullanım kolaylığına göre cevap verebilmesidir. Alyansınızı sipariş ederken belki de en ustalık isteyen konu doğru ölçü almadır. Bunun için uzman kadromuz size mağazalarımızdan veya telefon ile iletişim kurarak bile yardımcı olacaktır.

Ayrıca alyans seçerken diğer evlilik yüzükleri veya farklı yüzükler ile birlikte kullanılacaksa, uyumlu bir model olması beklenir. Evlilik sürecinde alınan ilk alyanslarınız sonsuza kadar anı değeri taşıyacağından çok iddialı olmayan her zaman kullanabileceğiniz klasik alyans modelleri veya klasiğe yakın sade alyans modelleri içerisinden tercih etmenizde fayda vardır. Daha sonra beğendiğiniz farklı alyansı alıp belli bir süre kullanıp yine değiştirebilirsiniz. Fakat ilk alyanslarınız anıdır ve çiftler özellikle evlenirken aldıkları alyansları hep saklarlar.

Öte yandan 90’ların sonları hatta 2000’lerin başlarına kadar 100 ün biraz üzerinde alyans modeli üretiliyordu. 2000‘li yılların başlarından itibaren özellikle ülkemizde belki her ay 10’larca yeni model üretildi. Artık binlerce alyans modelinin içerisinde çiftlerin beğenileri çok farklılaşabilmektedir (2023). Dolayısıyla eskisi kadar çiftlerin alyans modeli seçiminde aynı olması için ısrar etmediklerine ama en azından evlenirken alınan alyansların benzer modellerde veya mümkünse aynı olmasını tercih ettiklerini görüyoruz.