Kehribar tesbih, Anadolu’da yüzyıllar kullanılan bir aksesuardır. Namaz ve dua gibi ibadetlerin yanı sıra aksesuar olarak da kullanılır. Üstelik kehribar tesbihin sağlığa pek çok faydası vardır.
Otantik kehribar, artrit, anksiyete ve kronik hastalık gibi yaygın rahatsızlıklarımızın çoğundan bizi kurtarabilecek en güçlü, doğal maddelerden biridir. Milyonlarca yıl önce doğanın oluşturduğu, ağaçların bir parçasıdır. Gerçek kehribar, çam ağaçlarının reçinesinden oluşur. Özenle seçilmiş, tamamen doğal ateş kehribar tesbihler, günlük olarak kullanabileceğiniz aksesuarlardır. Diğer kalitesiz kehribar tesbihlerden farklı olarak, ürünlerimizin arkasında güvenle duruyor ve %100 memnuniyetinizi garanti ediyoruz.
Damla kehribar tesbihler genel olarak dekoratif amaçlı kullanılabilir. Babalar günü, evlilik yıldönümü, bayramlar, yıldönümleri ve doğumgünlerinde ideal hediyelerdir.
Sahte kehribar renkli plastik, kopal ve modern polimerler gibi muadil malzemelerden yapmak kolaydır ancak bazılarının tanımlanması ve sahte olduğunun anlaşılması da kolaydır. Sahte kehribarı tanımlamanın birkaç yolu ve ayrıca gerçek kehribarı tanımak için birkaç basit test vardır.
Kehribar taşının sahte mi gerçek mi olduğunu öğrenmeden önce, kehribar hakkında bazı genel gerçekleri öğrenmelisiniz. Dünyada gerçek kehribarın kazıldığı çok az yer var ve Baltık bölgesi bunlardan biri. Milyonlarca yıl önce burada iklim ısındı ve çam ağaçları veya okaliptüs ağaçları fosilleşip kehribar haline gelen reçineyi üretti.
Güney Amerika'da çeşitli baklagil türleri vardır, köklerinde nodül bulunan daha küçük bitkilerdir. Burada bakteriler azotu toprağa geri verir. Bu baklagil ağaçlarının ürettiği reçine, kısmen polimerize olmasına rağmen, uygun koşullar sağlandığında kehribara dönüşebilir bu nedenle gerçek kehribar olarak kabul edilemez. Bu reçinelere, gerçek kehribar için bir muadil malzeme olan kopal denir. Gerçek kehribarla karşılaştırıldığında daha az yoğundur ve özgül ağırlığı 1.03 ila 1.08 arasındadır, gerçek kehribar ise 1.05 ila 1.10 arasında bir ağırlık gösterir. 1 su ile aynı yerçekimi olduğundan, bu değerden daha yoğun olan maddeler tatlı suda batar.
Bu yüzden hem kehribar hem de kopal tatlı suda batar. Tuzlu suyun yoğunluğu daha yüksek olduğu için ikisi de içinde yüzer. 100 mL suya 15 gr tuz dökerek tuzlu suyu tahmin edebilirsiniz. Kopal kehribardan daha hafif olduğu için, her bir parçanın ağırlığını değerlendirerek gerçek kehribarı kopaldan ayırt edebilirsiniz. Ancak bazen yargımız yanlıştır bu yüzden gerçek kehribarı tanımak için bu altı basit testi kullanabiliriz.
Kehribar yandığında tahrif edilemeyen çam ağacı gibi, tatlı, yumuşak bir kokuya sahiptir. Bu arada, kopal 150 °C'nin altındaki sıcaklıklarda erir ve yanan reçine kokusu yayar.
Bu test, camı kehribardan ayırt etmek için idealdir. Kehribar metal tarafından çizilmez ve daha katı iken, cam yanmaz ve soğuktur. Bu yüzden kehribar tesbihi, ağaç reçinesinin yumuşak, çam gibi bir kokusu salana kadar ellerinizle ovalamalısınız.
Kehribar tesbihe ısıtılmış bir iğne sokabilirsiniz. Sahte parçalar çatlamadan delinecek ve erimiş plastik kokusu yayacaktır. Gerçek kehribar, çam ağacı reçinesi kokusu verecektir. Fakat gerçek kehribar tesbihin üzerindeki yanık izi kalıyor. Kehribar tesbih kırılgandır, bu nedenle yüzeyinde bazı çatlaklar görünür.
Bu test için alkol veya aseton kullanabilir ve yüzeye damlatabilirsiniz. Gerçek kehribar solventlerden zarar görmez ve çözülmez, sahte kehribar yapışkan hale gelir ve sıvı bal rengini alır.
Bildiğiniz gibi gerçek kehribar tuzlu suda yüzebilir. Baltık Sahili gibi bazı yerlerde fırtınalı havaların ardından kıyıya vurmuş halde bulabilirsiniz. 300 ml suya 7 ila 8 kaşık tuz dökerek test etmeye başlamalısınız. Tuzu çözmek için karıştırmayı unutmayınız. Numuneyi saf su ile yıkayınız. Kötü haber şu ki, polistiren veya kopal tespit edemezsiniz ve metal ile kehribar takılar da batabilir, bu nedenle kusursuz değildir.
İryum kehribar tesbih fiyatları hakkında bilgi almak için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.