Taşlı tesbihler genel olarak ülkemizde pek çok insanın kullandığı ibadet aksesuarlarıdır. Tesbihlerin yapımında kullanılan geleneksel malzemeler kullanılmaya devam etmektedir. Zanaat mükemmel ve zanaatı beceri, bilgi birikimi ve ince zevk gerektirir.
Taşlı tesbih modelleri çoğunlukla yuvarlak veya oval şekilli cam, ahşap, plastik, kehribar, inci veya değerli taşlardan yapılır. Boncuk malzemesinin kökenleri dört geniş kategoriye ayrılır: değerli taşlar, farklı ahşap türleri, hayvansal ürünler ve fosiller. Boncuk malzemesi ne kadar sertse veya ne kadar nadir olursa, o kadar karmaşık zanaatkarlık söz konusu olacak ve değeri artırır. Yılan, zeytin, sandal ağacı, palmiye, demirhindi, elma ve ceviz ağaçları yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kordon genellikle pamuk, naylon veya ipektir. Piyasada ucuz seri üretilen tesbihlerden pahalı malzeme ve kaliteli işçilikle yapılanlara kadar çok çeşitli renk ve stiller bulunur.
Çoğu jenerik ürün imame için gümüş bir boncuk kullanır ancak değerli olanlar boncuklarla aynı malzemeyi kullanır. Son kategori basitlik faktörüdür. Şaşırtıcı bir şekilde, en değerli tesbihler en az dikkat çekenlerdir.
Kehribar taşının gerçeğini bugün bulmak zor. Sahte ile hakikiyi ayırt edebilmek için çok deneyimli olmalısınız. Gerçek kehribar, başparmak ve işaret parmağı arasına sürüldüğünde çam ağacı reçinesi kokusu yayar. Bazı satıcılar kehribar boncuklar için orijinallik sertifikaları sağlar.
İncilerle yapılan tespih, Bahreyn veya Basra Körfezi'nden çıkarılan değerli incilerden yapılan en pahalılardan biridir. Daha az pahalı olan bazı türler vardır. Örneğin bazıları yapay olan ve doğal olmayan incilerle Japonya'da yapılır.
Kullanılan farklı malzemelere atfedilen sağlık yararları vardır. Örneğin hindistan cevizinden daha sert bir tropik meyve çekirdeği olan kuka, Osmanlı döneminde tıp doktorlarının tesbihi olarak biliniyordu. Kuka çekirdeklerinin doğal bir dezenfektan görevi gördüğü ve parmaklar arasında yuvarlandığında hoş bir koku yaydığı bilinmektedir. Diğer bazı ağaç bazlı boncuklar, özel kokuları için değerlidir. Renkleri de deri gibi zamanla koyulaşarak değerlerini arttırır.
Geleneksel doğal taş boncuklar 8 mm, 10 mm ve 12 mm boyutlarında her biri benzersizdir ve doğal nedenlerden dolayı renk ve boyut biraz değişebilir, manuel ince seçim nedeniyle bu hatalar çok küçüktür. Akik gibi nadir mineraller içerir. Oltu taşı tesbih modelleri her yaştan kadın ve erkeğe uyar. Bayram, Ramazan, evlilik yıldönümü, doğumgünü ve diğer özel günlerde sevdiklerinize hediye olarak verilebilir. Baba, anne, dede, anneanne, çocuklar, torunlar, arkadaşlar ve eşler için harika bir hediyedir.
Oltu taşı, Türkiye'nin doğusundaki Oltu ilçesi çevresindeki bölgede bulunan bir taş türüdür. Organik madde, yüksek kaliteli mücevher üretiminde yarı değerli taş olarak kullanılır. Kömürün doğası gereği kristallik göstermeyen çok yoğun mineral benzeri bir maddedir. Oltu taşının aurik alanlarınızda kalan negatif enerjileri dışarı çıkararak daha fazla pozitifliğe yol açabileceğine inanılıyor.
Gerçek oltu taşını suni taşlardan ayırt etmek için sırsız porselene sürtülür. Gerçek oltu taşı çikolata kahvesi bir iz bırakacaktır. Oltu taşının ahşaba oldukça benzeyen yapısı büyüteç altında görülebilir.
Her bir gümüş parça taşların üzerine özenle yerleştirilmiş ve her taş ustaca süslenmiştir. Bu tür bir işçilik, benzersiz sanat eserleri yaratmak için uzun yıllara dayanan deneyim ve güçlü bir tutku gerektirir. Her tesbih, gelecek nesillere aktarılmak üzere bir değerli hediye olmaya layık, yıllarca sürecek harika bir parçadır.
Taşlı tesbihler genel olarak zikir yapmak, Allah’ın adlarını anmak ve Allah’a şükretmek için kullanılır. Yapmanız gereken tek şey, en sevdiğiniz tesbihleri yanınızda taşımak, namaz vaktinde hazır ona ulaşmaktır. Bu ürün, aynı zamanda stresli hayatlar yaşayanlar için sağlıklı bir alternatif sunduğu için büyük bir keyiftir. Doğal akik taşlı tesbih modelleri sayesinde zikir adı verilen sessiz bir anma ve namaz kılmayı alışkanlık haline getirmek isteyen Müslümanlar için harikadır.